Anak kembar 12 dipaksa pilih hanya seorang !!Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.

“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”

“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.”

lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China.

Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China.

“Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”
Nota Kecil : Ya Allah, ini sungguh kejam ada ke patot lagi 11 bayi kembar senang-senang dilemparkan ke puncak gunung ? Tahukah Anda saya dahlaa Teringin mempunyai Adik kembar tapi tak kesampaian T_T Undang-Undang Ini Sungguh kejam sangat !! tak patot !! , huhu
Photobucket

8 comments:

 1. bile tengok pic orang yang pegang baby tu dan nurse kat belakang muka senyum dan gembira je atas kelahiran baby tu.. tapi tak sangka dorang sanggup bunuh baby..

  ReplyDelete
 2. @Cik Zara : Tulaaa , kesian baby tu , dia tak bersalah dilahirkan kembar mcm tu :'(

  ReplyDelete
 3. ohh, berita pasal ni saya tahu. kesian kan kat baby yang lagi sebelas tu. T.T Manusia semakin kejam!

  ReplyDelete
 4. @Miss Ac: Hmm Tulaaa kalau taknak bagi kat ibu bapa yang takde anak pun kira baik daripada buang cmtu , hish

  ReplyDelete
 5. kesian. kalau tak mau baby tu bak mai kat aku. haihhhh lah !!

  ReplyDelete
 6. @cik kiwi's : tulahh boleh lah cik kiwi tolong jaga kan? ish2 tk ptt -.-

  ReplyDelete
 7. Ya Allah sangat kejammmm rules china neh...sedih tgok.... :'( org yg xdpt anak nak anak, tp bila dh dpt kena buang plak..so cruel! huhu..

  ReplyDelete
 8. @ Seneorita Baharin ; Tulah pasal maybe penduduk terlalu ramai . huhu Tulaa kat Malaysia ni masih ramai nak anak tapi tak dpt, hmm

  ReplyDelete

✿ Satu Satu sayang sayang Allah
✿ Dua Dua sayang Family
✿ Tiga Tiga sayang Orang tengah comment ni
✿ 1 2 3 sayang semuanya :)