Gula juga adalah sekelas kristal karbohidrat yang boleh dimakan, terutama sukrosa, laktosa, dan fruktosa[1] dicirikan oleh suatu rasa manis. Di dalam makanan, gula kebanyakan dirujuk hampir-hampir ekslusif merujuk kepada sukrosa, yang utamanya datang dari Gula tebu dan gula bit. Gula lain digunakan di dalam industri penyediaan makanan, tetapi ia biasanya diketahui oleh nama-nama yang lebih spesifik nama-nama glukosa, fruktosaataugula buah, air gula jagung fruktosa tinggi, dan lain-lain
JENIS GULA
Monosakarida
Monosakarida atau gula ringkas menyimpan tenaga yang boleh digunakan oleh sel-sel biologi. Gula ini mempunyai satu molekulsahaja.
- Glukosa terdapat dalam dekstrosa dan gula darah.
- Fruktosa atau levulosa terdapat dalam gula buah.
- Galaktosa terdapat dalam susu
Disakarida
Disakarida merupakan dua molekul yang diikat melalui pemeluwapan:
biology!! :DD
ReplyDeletemanisnya post ni.. hehe.. tak sangka pula banyak betul gula dalam minuman tu... especially COCA-COLA ~
banyak gilerr.. 0_0
Farha : tau takpe , banyak betol kan ? Erkk taknak minum daa !!
ReplyDeletekene amalkan air mineral.. :)
ReplyDeleteJemput join kalau belum k.... :) "Segmen : Ucapan Selamat Hari Lahir buat "Si Gule" pada 19 Mac"
ejulz: tulaa kene selalu amalkan , dh joinn :D
ReplyDeleteErmm...lg byk gula lg sedap...hehe, xleh amalkan slalu nih...bahayas
ReplyDeleteRidwan : tapi leh kena kencing maniss , hoho mmg bahaya nii..
ReplyDelete